tirsdag 23. september 2014

10 TING DU KAN GJØRE FOR Å FORBEREDE DEG TIL FØDSEL


Som jordmor får jeg nesten daglig spørsmål om hvordan man på best mulig måte kan forberede seg til fødselen. Her har jeg samlet 10 av mine beste råd:

Vær fysisk aktiv og spis fornuftig i svangerskapet
En godt ernært kropp står bedre rustet for en fødsel, og barnet har et godt utgangspunkt allerede før det blir født. Med et godt og variert kosthold kan du redusere risikoen for blandt annet anemi, for tidlig fødsel, svangerskapsforgiftning/-diabetes, lav/høy fødselsvekt og depresjon. 
30 minutter daglig aktivitet kan blant annet halvere risikoen for å utvikle svangerskapsdiabetes. Så her har du alt å vinne, intet å tape. Ta spesielt godt vare på deg selv når du er utleier av hybel i maven!

Gå gjennom evt tidligere fødsler med jordmor
Enhver fødsel er unik. For noen kan en fødsel bli spesielt vanskelig og opplevelsen vond. Man kan ikke forandre på det faktum at man har hatt en vond fødselsopplevelse, men det er som oftest mulig OG nyttig å bearbeide den. Den vil ofte være med i ”ryggsekken”, i begynnelsen kanskje altoverskyggende – etter hvert vil den kanskje bare dukke opp fra tid til annen, for eksempel når du blir gravid igjen eller det nærmer seg fødsel.
Snakk med en jordmor som forstår viktigheten av fødselen, som vet at fødsel betyr mye og som har tid til å lytte. Hva du føler rundt din fødsel er viktig og kan påvirke deg på veldig mange områder senere.

Forbered deg mentalt
Ingen kan si hvordan en fødsel kommer til å bli, før den er over. Tre ting kan vi med imidlertid si med sikkerhet: 
  • det er hard jobbing
  • det gjør vondt 
  • du kan føde!
En maratonløper stiller ikke på startstreken og tenker; ”dette kommer jo aldri til å gå bra!”, ”jeg kommer nok ikke til å klare å gjennomføre”, ”det kommer til å gjøre alt for vondt” etc,. Forbered deg mentalt på hardt arbeid, les gode fødselshistorie, stol på deg selv, din kropp, dens evne til å føde barn og de som skal hjelpe deg gjennom fødselen. Det finnes ikke en fasit, oppskrift eller bra/dårlig måte å føde barn på – du må finne din måte å føde på – først da føles fødselsopplevelsen som god og riktig for deg.

Velg fødested med kropp og hjerte 

Forsøk å ikke lås deg til at kvinner føder på en måte og på ett sted. Akkurat når du leser dette føder kvinner i badekar, fødebasseng, i senger, på fødekrakk, stående, på huk, i fødestuer, hjemme i stuen, på kjøkken, baderom, hytter, igloer, på høyteknologiske sykehus, på risåkeren etc.

Sjekk ut hva slags ulike alternativer du har, og søk informasjon om de ulike mulige fødestedene. Velg det fødestedet som føles riktig for deg, der du føler deg trygg og der du har størst mulighet for at behovene dine når du er i fødsel blir dekket.

Gå på kurs
Forbered deg på fødsel ved å i en eller annen grad sette deg inn i hvordan kroppen fungerer og hva som skjer under fødsel, så det er mindre risiko for at du blir engstelig og redd. Ved usikkerhet og redsel vil kroppen øke produksjon av adrenalin som gir mindre effektive og ofte mer smertefulle rier.
Sett deg inn i fordeler og ulemper ift ulike fødestillinger, smertelindring etc. Vurder hvor mye du trenger å vite/sette deg inn i for å føle deg trygg i fødsel. Når du føler deg trygg produserer kroppen oxytocin som gir gode effektive rier og hjelper deg gjennom fødselen.
Det er mange ulike kurs på markedet; fødselsforberedende kurs ved jordmor privat eller på sykehus, yogakurs for gravide etc. Forsøk å finne kurs som forbereder deg både mentalt og fysisk til fødselsarbeidet, gir god variert informasjon og som har en vinkling til fødsel som passer med dine tanker rundt fødsel.


Når fødselen starter:

Ha et fødselsprosjekt
Tidlig i fødsel forbereder livmoren seg på aktiv har fødsel. Dette kan ta timer og dager,  
kontraksjonene er som oftest milde og du trenger ikke å bli tatt vare på. Du er sterk og i gang med å føde barn!
Når fødselen starter, bruk tiden til å gjøre ferdig noen siste forberedelser, i stedet for å telle rier og holde kontroll på tiden. Et godt fødselsprosjekt er å holde seg i bevegelse, hvile, fortsette det daglige livet og mentalt forberede seg på en måte som ikke kun gjør deg opptatt av fødsel. Eksempler på et fødselsprosjekt kan være hagearbeid,
fotoalbum up to date, strikke ferdig babytøy, bake en bursdagskake, vaske og forberede babytøy etc.

Så lenge du ikke har en historie med raske fødsler, du har en tilstand som trenger overvåkning i fødsel eller av personlige grunner ikke ønsker det – bli hjemme så lenge som mulig og fokuser på fødselsprosjektene dine. Når du ikke lenger klarer å konsentrere deg om dette, er det ofte på tide å reise inn på sykehuset.

Spis, drikk og hvil – for å være sterk
Idrettsutøveren stiller heller ikke på startstreken med tom mave. I og med at man aldri vet hvor lenge en fødsel vil vare; når du kjenner at fødselen er i gang, spis et godt måltid og få i deg mye næring! Livmoren er en stor muskel, og uten energi vil livmoren etter hvert jobbe dårlig og fødselen bli lengre. Pass på å jevnlig få i deg små tilskudd av næring gjennom fødselen. Mat som gir rask energi kan være: oppskjært frukt, smoothie, yoghurt, rosiner, nøtter, saft/juice etc.
Hvil, pust, kjenn styrken og kreftene i kroppen; ikke gjør noe unødvendig. Jo mindre du gjør, desto lettere er det for kroppen å gjøre det den skal.

Stopp å tenke
Fødselen har sin egen klokke; glem alt du har lest om faser og mønster i fødsel (overlat det til jordmoren som passer på deg i fødsel) Fødsel er helt enkelt livmoren som gjentagende trekker seg sammen, for å åpne livmoren så barnet kan presses ut. Ikke se på klokken eller bekymre deg for tiden. Når du slutter å bruke den rasjonelle delen av hjernen, kan du lettere VÆRE i fødsel og livmoren jobber lettere. Mange har stor effekt av å bruke musikk for stenge ute uro og forstyrrelser.

Det finnes ingen perfekt eller mer riktig måte å føde på. Å føde naturlig er å føde på den måten som kjennes naturlig for deg.

Spill en aktiv rolle i din egen fødsel
Bruk kunnskapen du har fra kurs eller lignende, og lytt til din egen kropp. Vær i bevegelse og hvil vekselsvis. Ta i bruk ulike fødestillinger ettersom fødselens intensitet varierer. Spis/drikk, fortell de rundt deg hva som føles best, hvordan de best kan hjelpe deg og hva du har behov for.

Husk at det er din kropp og din fødsel. Gi alt, ta en ting av gangen, minutt for minutt.

Du trenger ikke ha kontroll
Stol på de som skal hjelpe deg gjennom fødselen, og gi dem kontrollen over det praktiske rundt deg. Gjør bare det du må. Konsentrer deg om å stenge alt uviktig ute, puste, hvile og føde.

Lykke til med fødselsforberedelser og fødsel!
Jordmor Kristina
Jordmorkroken 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar